Acidul uric este un produs de deșeuri toxice care provine din metabolismul azotului din organism.

Așadar, acesta rezultă din degradarea purinelor.

Acidul uric se elimină în principal prin urină.

Concentrația normală a acidului uric seric este de 3.6 - 8.3 mg/dl (conform American Medical Association), dar pot fi găsite niveluri mai scăzute la vegetarieni.

Guta este un proces patologic care rezultă printr-o tulburare metabolică centrală — hiperuricemia (acid uric seric › 8 mg/dl).



Guta conduce la depozitarea de cristale de urat monosodic în țesuturile moi.

Dietoterapia în gută constă în:

      • alimente scăzute în purine
      • alimente benefice


Rezultatele unui studiu realizat pe 50 000 de bărbați care nu au avut antecedente de gută, pe o perioadă de 12 ani, arată că:

      • scăderea consumului de carne, fructe de mare și creșterea consumului de produse lactate degresate reduc riscul de gută cu 50%
      • legumele bogate în purine nu cresc riscul de a dezvolta gută
      • consumul unei băuturi alcoolice pe zi crește riscul de gută cu 30%
      • consumul a două băuturi alcoolice pe zi crește riscul de gută cu 50%
      • consumul a trei băuturi alcoolice pe zi creste riscul de gută cu 100%



Pe lângă dietoterapie, vă sugerez un stil de viață activ și obținerea unei greutăți normale!


Dietetician - Nutriționist

Ioana Țințișan