Hidrații de carbon (HC) sunt întâlniți și sub denumirea de glucide sau carbohidrați.

Aceștia sunt cei mai răspândiți componenți ai alimentelor, după apă.

HC sunt de fapt zaharurile pe care le conțin alimentele (monozaharide, oligozaharide, polizaharide), astfel se explică proveniența cuvântului glucide din grecescul glykis care tradus în limba română înseamnă dulce.

Deoarece există mai multe tipuri de HC în funcție de compoziția chimică, mă opresc asupra celor două mari categorii: HC simpli și HC complecși.

HC simpli se absorb imediat în sânge stimulând secreția de insulină, iar dezavantajul lor este că nu țin de foame pe termen lung contribuind astfel la creșterea în greutate.

HC complecși se absorb lent în organism, producția de insulină fiind bine reglată, iar avantajele sunt numeroase: ajută la controlul greutății, scăderea riscului cardiovascular, scăderea senzației de foame pe o perioadă mai mare de timp, susținerea prelungită a unei activități fizice de rezistență.

O clasificare a alimentelor care conțin HC este și cea în funcție de indexul glicemic (IG).

IG estimează puterea și gradul în care alimentele vor determina creșterea nivelului sanguin al glucozei (adică creșterea glicemiei).

Astfel, alimentele sunt clasificate în 3 categorii, luându-se ca aliment de referință 50 g de glucoză care are un IG de 100.


Nivel IG
Valoare IG
Exemple alimente
Mic< 55

Majoritatea fructelor și legumelor

Lapte

Cereale (orz, orez integral, grâu)

Pește, carnea alb

Mediu
55 - 69

Cereale integrale, pâinea neagră, cartofii dulci

Portocale, iaurt, fructe roșii, soia

Ciocolata neagră cu conținut de cacao > 70%

Mare
> 70

Pâine albă, produse de patiserie, cartofii, produse fast-food, orez alb

Înghețată, dulceață, chipsuri, popcorn

Ananas, struguri, smochine, morcovi



Sănătatea se pierde ușor și se câștigă greu!



Dietetician - Nutriționist

Ioana Țințișan