O privire de ansamblu asupra obezității


           Ca și definiție, obezitatea este o acumulare anormală de grăsime corporală, de obicei cu 20% sau mai mult peste greutatea corporală ideală a unui individ, fiind asociată cu un risc crescut de boală, invaliditate și deces.

Percepțiile culturale și sociale influențează puternic măsura în care oamenii înțeleg riscurile de sănătate și consecințele obezității, care reprezintă o întrepătrundere complexă de responsabilitate personală și presiuni sociale.

Până în secolul XX a fi supraponderal era un semn de prosperitate personală și chiar un semn al sănătății. Individul corpolent era unul care își permitea accesul nelimitat la hrană și desfătare în luxul său. Nu exista încă nicio corelație între obezitate și afecțiunile comune și debilitante.

De îndată ce medicii au început să recunoască implicațiile obezității asupra sănătății, a apărut și provocarea de a convinge oamenii de legăturile dintre sănătate, longevitate și greutatea corporală. În ciuda zecilor de ani de dovezi științifice, percepțiile greșite încă persistă cu privire la rolurile obiceiurilor alimentare, alegerii alimentelor și activității fizice de zi cu zi în scăderea în greutate și  eforturile de management a greutății. Mai mult, alimentele sunt esențiale pentru viață, spre deosebire de țigări și alcool care, de asemenea, influențează sănătatea. Ca și în cazul fumatului, consecințele obezității asupra sănătății se acumulează încet, peste zeci de ani, ademenind persoanele obeze să creadă că nimic negativ nu se întâmplă cu corpul lor. 

            Tendința ascendentă în prevalența obezității în toate regiunile și continentele este un motiv de îngrijorare la nivel mondial. Astăzi, o mare parte din populația lumii trăiește într-o țară în care a fi supraponderal sau obez cauzează mai multe decese decât a fi subponderal. Totuși, o pierdere minoră în greutate de 5-10% pare a fi suficientă pentru a oferi o îmbunătățire clinică semnificativă asupra sănătății în termeni de factori de risc pentru boli cardiovasculare și diabet zaharat.


                                                                  

Problemele de greutate și obezitate cresc într-un ritm alarmant: în ultimul deceniu, proporția populației care este supraponderală a crescut considerabil în majoritatea statelor membre a Uniunii Europene, ca rezultat, mai mult de jumătate din populația Uniunii Europene este supraponderală sau obeză.

 Dintre cele 19 state membre a Uniunii Europene pentru care datele sunt disponibile, proporția de persoane supraponderale și obeze din populația adultă a variat în 2008/09 între 36,9% și 56,7% pentru femei și între 51% și 69,3% pentru bărbați.

Atât pentru femei, cât și pentru bărbați cu vârsta de 18 ani și peste, cele mai mici cote ale obezității în 2008/09 au fost observate în România (8,0% pentru femei și 7,6% pentru bărbați), Italia (9,3% și 11,3%), Bulgaria (11,3% și 11,6%) și Franța (12,7% și 11,7%). Cele mai mari procente de femei obeze au fost înregistrate în Marea Britanie (23,9%), Malta (21,1%), Letonia (20,9%) și Estonia (20,5% în 2006), și de bărbați obezi în Malta (24,7%), Marea Britanie (22,1%), Ungaria (21,4%) și Republica Cehă (18,4%) - conform Eurostat.

Totuși, în ciuda dezvoltării industriei farmaceutice și chirurgiei bariatrice, modificările în ceea ce privește dieta, exercițiile fizice și comportament rămân pietrele de temelie actuale în tratamentul obezității. Medicamentele destinate scăderii în greutate joacă un rol minor. Medicamentele care au fost disponibile și suficient de eficace au fost retrase din cauza efectelor secundare.

 

          Dietetician - Nutriționist

            Ioana Iluția (Țințișan)