Piramida alimentară se citește de la bază înspre vârf.   

Cu cât ne îndepărtăm de bază, frecvența consumului se micșorează.

La baza acestei piramide stau activitatea fizică zilnică și management-ul greutății.

Dacă urcăm un nivel, observăm că cerealele integrale (6 - 11 porții pe zi: pâine integrală, orez integral, paste făinoase integrale etc.) și uleiurile vegetale nerafinate (ulei de măsline, ulei de avocado, ulei din semințe de struguri etc.) nu trebuie să lipsească din alimentația noastră.

Legumele pot fi consumate din plin (recomandarea generală este de 3 - 5 porții pe zi), iar fructele 2 până la 4 porții pe zi.

Din categoria leguminoase (năut, fasoale boabe, linte etc.), tofu, nuci și semințele crude se pot consuma 2 - 3 porții pe zi.

Se recomandă 2 - 3 porții pe săptămână de pește, carne de pasăre și ouă.

Laptele si produsele lactate pot fi consumate în fiecare zi câte 2 - 3 porții.

Vârful piramidei este reprezentat de carne roșie, unt, pâine albă, paste făinoase, cartofi, dulciuri, produse fast-food, junk-food, patiserie, margarina.

Aceste produse trebuie consumate cu cumpătare, ele contribuie la degradarea stării noastre de sănătate.

Mai mult decât atât, datorită tipului de alimentație vestic (unde aceste produse „împărățesc”) boli precum diabetul zaharat, hipertensiunea arterială, cancerul se răspândesc alarmant!

Sfatul meu este ca produsele din vârful piramidei să nu le consumați mai mult de 1 dată pe lună (1 porție).


        1. Există mai multe tipuri de piramide alimentare
        2. Explicațiile adiționale sunt adaptate la recomandările generale actuale
        3. În funcție de starea de sănătate a fiecărui individ, recomandările pot fi modificate
        4. Alcoolul trebuie consumat cu moderație, în cazul în care nu este contraindicat ( maxim 190 g alcool pur pe săptămână - bărbați și 130 g alcool pur pe săptămână - femei)
        5. Aportul hidric trebuie să fie de minim 8 pahare pe zi (2 litri)



Sănătatea vine din interior!

Dietetician - Nutriționist

Ioana Țințișan