Importanța nutriției în sport a fost recunoscută încă de pe vremea olimpiadelor antice cu rolul ei atât în îmbunătățirea sănătății cât și a performanțelor sportive.

Toate recomandările nutriţionale pentru sportivi trebuie să se bazeze pe date ştiinţifice actuale, precum şi pe nevoile sportivilor ca indivizi. 




Aportul energetic adecvat trebuie să fie consumat în timpul antrenamentului de înaltă intensitate pentru menţinerea greutății şi pentru a maximiza efectul antrenamentului.

Hidrații de carbon sunt importanți pentru menţinerea glicemiei şi înlocuirea glicogenului muscular.

În timpul exercițiilor, hidrații de carbon  trebuie să fie furnizați, la rata de 30 până la 60 g pe oră.

Deshidratarea scade performanța exercițiului fizic.

Cu două ore înainte de antrenament (exercițiu fizic) trebuie să se consume 400 - 600 ml de lichid, iar în timpul antrenamentului 150 - 350 ml de lichid la fiecare 15 - 20 minute.

După antrenament, obiectivul dietetic este de a oferi aportul energetic și de hidrați de carbon adecvat pentru a înlocui glicogenul muscular și a asigura o recuperare rapidă.



Sănătatea se creează și se menține!


Dietetician – Nutriționist

Ioana Țințișan