Suplimentul alimentar este, conform DSHEA (Dietary Supplement Health and Education Act) din 1994, un produs care conține substanțe ca vitamine, elemente minerale, alimente, plante, aminoacizi (componenți ai proteinelor) și sunt menite să îmbunătățească dieta.

Suplimentele alimentare pot fi sub formă de pilule, capsule, tablete, pulberi și lichide.

Acestea nu trebuie să treacă prin teste ca și medicamentele.




Într-o formă concentrată, o să prezint suplimentele alimentare indicate în cancer:


  • Astragalus (Astragalus membranaceus, Astragalus mongholicus)

                           - utilizat în China pe scară largă în tratamentul cancerului (atât ca tratament

                             principal cât și ca adjuvant în terapiile convenționale)

                           - efecte pozitive în studiile clinice efectuate pe pacienții cu cancer, utilizând un

                             amestec de astragalus și ligustrum (Ligustrum lucidum) - cantități confidențiale

  • Calciu              

                           - cancer de colon - s-a dovedit că are ca și component asociat calciu

                           - studii randomizate controlate au demonstrat că suplimentarea cu calciu reduce

                             incidența și/sau exprimarea

                           - nu a fost stabilit un aport optim pentru această protecție, dar dovezile indică un

                             aport total de 1200-1800 mg Ca/zi ca fiind suficient

  • Acetil L-carnitina

       - ameliorează simptomele de oboseală cauzate de utilizarea chimioterapicelor

         cisplatină și ifosfamidă

  • L-carnitina

       - poate atenua nefrotoxicitatea asociată tratamentului cu cisplatină

  • Merișor (Vaccinium macrocarpon Aiton)

       - diversitatea structurilor și bioactivitatea fitochimicalelor din merișoare sunt

         răspunzătoare de lupta împotriva cancerului prin diferite mecanisme care

         includ:

          1. inducerea apoptozei
          2. inițierea lentă, promovarea și progresia tumorilor
          3. inhibarea răspunsului inflamator
  • Ulei de luminiță (Oenothera biennis)

                           - acțiune antiproliferativă dovedită prin studiile efectuate pe animale in vitro și pe

                             oameni (la scară mică)

  • Acid folic

       - statusul scăzut de acid folic este asociat cu un risc crescut pentru anumite tipuri

         de cancer, inclusiv cel de colon, au arătat studiile epidemiologice

Vârsta (ani)
Limita superioară (lg/zi)
1-3
300
4-84
400
9-13
600
14-18
800
›19

1000

  • Usturoi (Allium sativum)

      - anticarcinogen

      - modelele preclinice furnizează dovezi convingătoare că usturoiul și componenții

        acestuia pot reduce incidența cancerului de sân, colon, piele, uterin, esofagian și

        pulmonar

  • Ginseng american (Panax quinquefolium)

      - cercetări cu un potențial semnificativ au demonstrat efectul inhibitor asupra

        dezvoltării cancerului

      - s-a sugerat că ar trebui să fie recunoscut ca aliment funcțional pentru

        prevenirea cancerului

      - se crede că prezintă efecte toxice împotriva celulelor canceroase prin inhibarea

        biosintezei moleculelor

      - studii efectuate pe om și animale au demonstrat că:

          1. poate inhiba proliferarea și invazia celulelor canceroase
          2. poate reduce creșterea tumorii și a metastazelor
          3. îmbunătățește supraviețuirea
  • Gențiana (Hydrastis canadensis)

     - principalul ingredient activ este berberina, un alcaloid

          1. activitate antiproliferativă
          2. activitate chemopreventivă
          3. activitate adjuvantă chimioterapiei
          4. citotoxicitate
  • Extract din sâmburi de struguri

    - experimentele pe animale indică faptul că interferează cu inițierea și promovarea

      carcinogenezei

    - in vitro

          1. antiproliferativ
          2. promovează apoptoza
          3. acțiuni citotoxice directe împotriva cancerului de prostată și a altor linii celulare tumorale
  • Isoflavone

    - in vitro, genisteina inhibă creșterea unei game largi de celule hormon dependente

      și independente

    - la rozătoare, administrarea de isoflavone inhibă dezvoltarea mai multor tipuri de

      cancer: vezică urinară, piele, prostată, tumori mamare

  • Lemn dulce (Glycyrrhiza glabra)

    - poate proteja împotriva carcinogenului indus de deteriorarea ADN-ului

    - poate fi agent tumoral supresiv

    - acidul glicirizic exercită activitate antitumorală deoarece este un inhibitor de

      lipooxigenază, ciclooxigenază și protein C kinază

    - polifenolii induc apoptoza în celulele canceroase

    - flavonoizii inhibă dezvoltarea cancerului prostatic in vitro


Observații

Mai jos voi enumera suplimentele alimentare care au un potențial efect benefic în cancer, însă dovezile sunt neconcludente:

  • Beta-caroten
  • Colina
  • Dang Gui (Angelica sinensis)
  • Dehidroepiandrosteron (DHEA)
  • Ginkgo biloba
  • Polifenolii din ceaiul verde
  • Acid alfa-lipoic/Acid tioctic


Dietetician - Nutriționist

Ioana Țințișan